Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Θεού θέλοντος και Hollande επιτρέποντος...



Διαβάζω στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για έναν κωμικό, του οποίου η θεατρική παράσταση απαγορεύτηκε για αντισημιτισμό. Έγιναν επεισόδια, κόσμος βγήκε και έβαλε τις φωνές, οι παραστάσεις ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή και το θέμα έφτασε ως το Συμβούλιο της Επικρατείας (το οποίο παρεμπιπτόντως μοιάζει το ίδιο κενό ουσίας και πολιτικής όπως και στην Ελλάδα)!




Ο εν λόγω κωμικός κατέβασε λοιπόν την παράσταση και ετοίμασε μια νέα στη θέση της. Αλλά τα δημοκρατικά ανακλαστικά του γαλλικού κράτους, την απαγόρευσαν πριν καν παρουσιαστεί. Ακόμη και σε δικτατορικά καθεστώτα (θυμίζω την επταετία στην Ελλάδα) υπήρχαν οι χαφιέδες που παρακολουθούσαν το κείμενο ή την παράσταση όσο παιζόταν και ύστερα αποφάσιζαν για την απαγόρευσή του...


Δεν θέλω να υπερασπιστώ τον Dieudonne, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ξέρω όμως από την μικρή, ελάχιστη θητεία μου στη Γαλλία πως η εμμονή τους με την προστασία της μνήμης του Ολοκαυτώματος, κινδυνεύει να τους οδηγήσει σε ένα άλλο παρανάλωμα του πυρός. Εκείνο της αξιοπιστίας, της συνοχής και της πίστης σε ένα πολίτευμα που θέλουν να το ονομάζουν δημοκρατία.



Η αρχή είναι μια και μοναδική: Το Ολοκαύτωμα το κάνεις συνείδηση στον κόσμο, ενημερώνοντας τον σωστά και πολύπλευρα για το τι συνέβη. Σίγουρα όμως δεν μπορείς να το επιβάλεις δια του νόμου, όπως κάνει το γαλλικό κράτος και νομίζω και πολλά άλλα ευρωπαϊκά. Γιατί τότε, ποια είναι η διαφορά σου από εκείνον που το προκάλεσε; Πώς διαχωρίζεις τον εαυτό σου από την πρακτική της προπαγάνδας, όπου σε ένα καθεστώς θα πρέπει να σκέφτεσαι, αλλά και να σου επιβάλλονται κάποιες αρχές δια της βίας;

Και κάτι ακόμη! Η τραγωδία της εβραϊκής κοινότητας είναι ένα από τα πιο σκληρά και απάνθρωπα εγκλήματα που έκανε ανθρώπινο χέρι. Αλλά δεν είναι το μόνο! Δυστυχώς έχουμε την "τιμή" να μπορούμε να μνημονεύσουμε δεκάδες άλλες τέτοιες γενοκτονίες, πολλές από τις οποίες είχαν σαφώς πιο άσχημη επίδραση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η γενοκτονία των ιθαγενών της Αμερικής για παράδειγμα, μας στέρησε λαμπρούς πολιτισμούς, στο όνομα της Ευρώπης, της λευκής φυλής και του χριστιανισμού. Σου θυμίζει κάτι; Την ιστορία λοιπόν πρέπει να την εξιστορείς με τιμιότητα και θάρρος - ακόμη και αν δεν σε τιμά - και όχι να την νομοθετείς.



L'histoire ne peut pas être appris par des lois! Les événements, les tragédies et les crimes contre l’humanité ne se sont jamais dictes aux hommes. Ils se transmettent aux générations qui arrivent par l’éducation, et pas par le ministère de la justice!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλε ό, τι σκέφτεσαι...

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *