Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Ο Τούρκος...Οικουμενικός Πατριάρχης

Εδώ είναι που λένε όλα τα είχε η Μαριορή ο φερεντζές της έλειπε. Και θα πιαστώ από τον φερεντζέ, προκειμένου να αναφερθώ στις δηλώσεις του κου. Βαρθολομαίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λοιπόν, μίλησε στο CBS(αν κάνω λάθος το κανάλι συγχωρήστε με). Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την τάση αλυτρωτισμού που τους πιάνει όλους σε ΜΜΕ και όχι μόνο, με την πρώτη δήλωση που κάνει. Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης κινήθηκε για άλλη μια φορά στα όρια βλακείας και κουτοπονηριάς. Όπως πάντα οι αλάθητες ελληνικές κυβερνήσεις, κι ας είναι υπόλογες σε Ελλάδα και Ευρώπη επί παντός επιστητού (Οικονομία, μόλυνση, περιβάλλον, μεταναστευτικό, ανθρώπινα δικαιώματα, μειονότητες), είναι πάντα εκεί, αυστηροί κριτές της απολίτιστης Τουρκίας. Βέβαια, το ότι κι εμείς είμαστε μία από τα ίδια δεν το βλέπει κανείς. Εθελοτυφλούμε χρόνια τώρα, απέναντι σε μειονότητες Τούρκων που υπάρχουν και έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ως ίσοι πολίτες. Εκτός κι αν δεν είμαστε δημοκρατία, αλλά θεοκρατία ή κάτι παρεμφερές.


Εκείνο παρά ταύτα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στις δηλώσεις του Πατριάρχη είναι άλλο. Εξεπλάγην λοιπόν, πολύ θετικά, στην απάντησή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο όταν ο τελευταίος σχολίασε: "αν είστε τόσο ενοχλημένος από το τουρκικό κράτος, τότε γιατί δεν πάτε στην Ελλάδα"; Η ειλικρινέστατη απάντηση του κου. Βαρθολομαίου ήταν πως αγαπάει την χώρα του. Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως είναι κρίμα η χώρα ΤΟΥ να μην σέβεται θεσμούς 17 και πλέον αιώνων. Συμπέρασμα; Η χώρα του κου. Βαρθολομαίου είναι η Τουρκία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται εκεί, όχι μόνο γιατί συνεχίζει την παράδοση αιώνων, αλλά και γιατί θέλει να είναι εκεί! Αν και δεν είμαι οπαδός της θρησκείας και των θρησκευτικών ηγετών, αν και στη βάση της η συνέντευξη έγινε για να οξύνει και όχι για να αμβλύνει τα πνεύματα, οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον κο. Βαρθολομαίο. Αυτή η απάντηση του, θα μπορούσε να ακυρώσει όλες τις άθλιες και παιδιάστικες αντιλήψεις ακροδεξιών και χαζο-πατριωτικών κύκλων ένθεν κακείθεν.

Εύχομαι λοιπόν, το νέο έτος που έρχεται να μας δώσει την ευκαιρία να μιλήσουμε ειλικρινά και να δούμε την πραγματικότητα έξω από τις εθνικές μας παρωπίδες. Να αντιληφθούμε ότι η Μακεδονία είναι ένας γεωγραφικός χώρος που εντάσσεται στα όριο τριών σύγχρονων κρατών, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε σλάβικα. Το γεγονός πως ένα κράτος θέλει να ονομάζεται Μακεδονία, γιατί έτσι αποκαλούνταν από εποχής Γιουγκοσλαβίας αλλά τότε δεν μας πείραζε, δεν σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου. Ταυτόχρονα, οι εθνικιστικές αρλούμπες από την άλλη πλευρά του συνόρου, είναι το ίδιο κακοπαιγμένες και υποκριτικές με τις δικές μας. Να καταλάβουμε επίσης, ότι υπάρχουν μουσουλμάνοι της Θράκης από τη μία μεριά και τουρκική μειονότητα της Θράκης από την άλλη και ότι και οι δύο κοινότητες κατάφεραν να επιβιώσουν της ελληνικής αγριότητας εδώ και 100 σχεδόν χρόνια χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα. Δεν χρειάζεται παρόλα αυτά να τους τσιγκλάμε!!!

Με αυτούς που η μοίρα το ήθελε να μας χωρίσουν εθνικά σύνορα, δεν είναι ανάγκη να υψώσουμε και τείχη μίσους. Είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν, από εκείνα που μας χωρίζουν. Ο Τούρκος Βαρθολομαίος θα ευλογήσει σε λίγες ημέρες τους χριστιανούς ορθόδοξους σε όλη τη γη για τον ερχομό του Χριστού. Σκεφτείτε λίγο το αλληγορικό αυτό σχήμα και όλα θα αλλάξουν χρώμα και μορφή.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Στείλε ό, τι σκέφτεσαι...

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *